Motor, çalışması sırasında bir takım sesler çıkarır, bu mekanik sesler arasından “vuruntu sesini” algılamak için vuruntu sensoru kullanılır. Motor bloğuna monte edilmiştir. Aslında vuruntu sensörünü bir tür mikrofon gibi düşünebilirsiniz.





Benzinin kendi kendine, zamanından önce patlamasına kısaca vuruntu diyoruz. Bu zamansız patlama, motora en çok zarar veren olaydır. Bu olayın gerçekleştiği an motor üzerinde bir takım yüksek frekanslı sesler oluşur.




Vuruntu sensörü yardımı ile motor kontrol ünitesi (ECU) vuruntu olduğunu algılar ve ona göre tedbir alır. Bu tedbirler üreticiden üreticiye değişir, öncelikle ateşleme avansı geciktirilir edilir. Vuruntu devam ediyorsa avans geciktirilmeye devam eder. Motor yanma odaları soğusun diye daha çok benzin gönderilir yani karışım zenginleştirilir. Aracınız turbo beslemeli ise turbo basıncı kısılır.

Bütün bunlar vuruntu sonucu motorun kırılmaması için yapılan önlemlerdir. Farkındaysanız, motorda vuruntu varsa yukarıda saydığımız önlemlerden dolayı gücü düşecektir. 

Çok gelişmiş ECU‘larda vuruntunun hangi silindirde meydana geldiği anlaşılabilir ve sadece o silindire müdahale edilir. Bazı motorlarda 2 adet vuruntu sensörü olabilir. Vuruntu sensörü bozuk veya takılı olmadığı zaman, ECU bunu anlar ve ona göre sanki vuruntu varmış gibi güvenli modda çalışabilir.


Önemli Notlar:


Vuruntu sensörü tamir olmaz.
Vuruntu sensörünün civatasını servis manuelinde yazan tork değerine göre sıkınız.
Vuruntu sensörünü blok üzerinde orjinal yerine takınız, frekans hesapları oraya göre yapılmaktadr, yeri değişirse sesin frekansı da genlişliği de değişecektir.

Bir cevap yazın