ABS Halkası Nedir?

ABS halkaları her tekerleğe monte edilmiş, dönüş hızını ölçen parçalardır.
Eğer bir ya da iki tekerlek diğerlerinden daha hızlı ya da yavaş dönüyorsa tekerlek ya patinaj yapıyor ya da kayıyordur. Bu durumda ECU, ESP ya da frene basılıyorsa ABS sistemini devreye sokar.

Eğer halkalardan biri hasar gördüyse ABS ve/veya ESP zamansız devreye girecektir.

Halkaların Tamiri

Sadece halkaları tamir edebilecekken neden tüm şaftı değiştiresiniz?

Piyasadaki tüm halkalar aynı materyalden yapılmıştır, yani çapı tutan tüm halkalar doğru sinyal verecektir. Bir halkayı diğerinden iyi yapan ise pas önleyici kaplama malzemesidir.

Orjinal Smart halkalarında nikel kaplama kullanılır, ancak pek sağlıklı değildir. Çinko kaplama olanları tercih etmelisiniz.

Yeni Halkaların Hazırlanması

Buradaki sayfayı takip ederek şaftı yerinden çıkararak halkalara erişilebilir hale getirin. Halkalar yerlerine sıkıştırılarak oturulmuştur ve muhtemelen paslanacaktır.

Eski halkayı bir tornavida yardımıyla ve altındaki şafta zarar vermeden çıkarın.

Halka yerinden kolaylıkla çıkacaktır.

Halkanın oturduğu yer açıkça görülebilmektedir ve hafifçe yer yapmıştır, dolayısıyla isteseniz de olması gerektiği yerden daha ileri itemezsiniz.

Tel fırça ile bölgedeki tüm pas ve artıkları temizleyin. Alttaki metal parlayana kadar devam edin. Fırçalama bittiğinde temiz bir bezle silin. Aşağıdaki fotoğraftakinden daha iyi gözükmelidir :

Yeni Halkaları Isıtarak Takmak

Pürmüz yardımıyla rengi pembeleşinceye kadar halkayı ısıtın. Koruyucu eldiven ve alet kullanarak iyice ısınmış halkayı şaftın üzerindeki doğru yere yerleştirin. Küçük bir çekiçle hafifçe vurarak düzeltmeniz gerekebilir ancak metal çok sıcakken çekiçlerseniz formunu bozabilirsiniz. Zarar vermemek için eski halkaları yenisinin önüne koyarak vurabilirsiniz.

Şaftı yerine takmadan önce halkanın iyice soğuduğundan emin olun. Halkayı ve çevresini doğa şartlarından korumak için Hammerite ile boyayabilirsiniz.

Yeni Halkaları Isıtmadan Takmak

Bölgeyi elinizden geldiğince iyi temizleyin. Yeni halkayı ve üzerine eski halkayı geçirin. Çevresini hafifçe çekiçleyerek her tarafının eşit derecede yerine oturmasını sağlayın. Yeterince iyi temizleyebildiyseniz ısıtmadan, küçük çekiç darbeleriyle yerine oturacaktır. Halkayı ve çevresini doğa şartlarından korumak için Hammerite ile boyayabilirsiniz.

Bir cevap yazın