Yazının bu kısmı SADECE FORTWO (450, 1998 – 2007 arası modeller) VE ROADSTER ARAÇLAR İÇİN geçerlidir. 2007 sonbahar ve sonrasında üretilen ForTwo (451) modeli için yazının aşağısına bakınız, ya da burayı tıklayınız.
Eğer şanzımanda bir sorun varsa kadranda aşağıdaki sembol belirir :
Genelde araç çalışmaz ve viteslere geçmez, ancak hata göstermesine rağmen sorunsuz çalışan bazı araçlar da görülmüştür.
Eğer araç ileri ve geri sorunsuzca hareket edebiliyorsa akü kutup başlarını 10 dakikalığına söküp tekrar takmak hata kodunun silinmesini sağlayacaktır.
Neden Olur?
Sayılan tüm ihtimallerin açıklama ve çözümleri aşağıdadır :
SE Drive (Sequential Drive) Hatası
Vites değişimleri temassız mıknatıslar tarafından yapılır. Vites geçişlerinin sarsıntısız, titreşimsiz ve yumuşak olması, vites kolunun seçili vites pozisyonuna tam getirilmiş olması gerekir. Vites geçişindeki bir tereddüt, sekme ya da vites kolunun gerekli yere tam gelmemesi bu soruna yol açabilir.
Mıknatısın gücünü kaybetmesi çok zayıf bir ihtimaldir. SE Drive devre levhasının yerinden çıkması karşılaşılan hata sebeplerdendir. Bu durum pozisyon sensörlerin mıknatıstan uzaklaşmasına ve sorunun meydana gelmesine yol açabilir. Genelde kontak anahtarının anahtar yuvasından ayrılması ve aracın çalışmaması sebebiyle görülür. –nasıl tamir edebilirsiniz?
Devre levhası bozulmuş olabilir ancak bu çok sık görülmeyen bir sorundur.
Vites motorundaki bir hatadan dolayı vites sıkışabilir. Aracı ileri ve geri itmek genellikle sıkışan dişlinin açılmasını sağlar. Eğer bu şekilde sorun düzeldiyse şanzıman yağınızı değiştirmenizi tavsiye ederiz.
Eğer akünüz vites motorunu hareket ettiremeyecek kadar bitmişse bu hatayı alırsınız. Araç vitesi geçirmeye çalışacak, geçmeyince hata verecektir. Akünüzü test ettirin, gerekirse değiştirin.
Özellikle Roadster modelinde olmakla beraber eğer arka farların bağlantısı kopmuş ise üç çizgi hatası alabilirsiniz. Roadster modeli korozyon sebebiyle kısa devre yapan arka far kablolamasından muzdariptir. Yedek kablo demeti Smart servislerinden alınabilir.
Bir diğer ihtimal yanık veya kısa devre yapan ampuldür. Ampulleri çıkarın, duyları temizleyin ve içlerindeki iki filamana dikkatle bakın. Eğer filamanlardan sadece biri koptuysa kısadevre yaptırıyor olabilir.
Son zamanlarda oldukça sık görülen bir hatadır. Eğer çift filamanlı bir sisteme tek filamanlı ampul takarsanız bu hatayı alabilirsiniz, tıpkı çift filamanlı ampullerin bozulduklarında olduğu gibi. Fren lamba ampulleri P21/5W olarak alınmalıdır, yani 5W yan ampuller 21W fren ampulleri şeklindedir.
Vites Kutusu Devir Sensörü Arızası
Oldukça az görülür çünkü bu sensör arızalandığında nadiren bu arızayı verir. Debriyaj aktüatörünün üzerinde, vites kutusunun arkasında yer alır.
Arka Aydınlatma Kabloları Arızası (Roadster)
Roadster’in arıza yapabilen arka farlarına ek olarak su alıp hasar gören arka far kablo demeti ihtimali de vardır. Kısa boyuna rağmen aracın ana elektrik sistemini farlara bağlayan demette sıklıkla su almadan dolayı hasar problemi görülmektedir.
Bu motor vitesleri hareket ettirip vites giriş ve çıkışlarını sağlayan parçadır. Bir tambur ve kasnaklar sayesinde ileri ve geri hareket ederek vitesi seçer.
Bu motor yanmış olabilir, fırçaları hasar görebilir ya da elektrik bağlantılarında problem meydana gelebilir. Bağlantısını sökmek tüm kabloları incelemenize ve onları temizlemenize yardımcı olur.
Torx başlı vidaları sökerek bu motoru yerinden çıkarabilir ve değiştirebilir/tamir edebilirsiniz.
Vites Pozisyon Sensörü Arızası
Bu sensör ECU‘ya viteslerin pozisyonuyla ilgili bilgi verir. Bu sayede ECU yukarıda bahsedilen vites motoru’na komuta ederek vites değişimini sağlar.
Bu sensör sadece araç MB Star tanımlama bilgisayarına bağlandığında çalışır. Vites kutusuna tanımlama emirleri gönderildiğinde viteslerin pozisyonunu ölçer. Günlük kullanımınızda bu sensörün fişi çekilse dahi araç sorunsuz çalışır.
Sensörler kirlenebilir veya kırılabilir. İki yanındaki vidalar çıkarılarak sensör vites kutusundan sökülebilir. Üzerindeki kablo da söküldükten sonra iyice temizleyip tekrar denemenizi tavsiye ederiz.
Üzerindeki plastik konektöre giren kabloları kontrol etmekte de fayda vardır. Kimi zaman koruyucu plastikler sıyrılarak kısa devre olmasına ya da elektrik iletilememesine sebep olabilirler. Motorun sürekli hareketiyle bu sorunların ortaya çıktığı bilinmektedir.
Vites motoru ve pozisyon sensörü nerededir?
Vites pozisyon sensörü fotoğrafta üstte görülen siyah plastik kapaklı parçadır. Motor ise en altta bulunan, biraz daha büyükçe gözüken siyah yuvarlak parçadır. Fotoğrafta da görüldüğü gibi motorun kabloları pek de iyi gizlenmemiş, yalıtılmamıştır.
Aracın arkasına doğru baktığınızda motor ve sensör sol tarafta, motorun arkasında, intercooler hava girişinin motora bağlandığı yerde görülebilir.
Bu sorunun çözümü için lütfen Debriyaj Aktüatörü Tamiri sayfasını inceleyiniz.
Debriyaj plakası kapalı pozisyonda sıkışabilir. Bunun bir ya da iki sebebi olabilir.
Debriyaj kutusuna su girmesi kapalı kalmasına neden olabilir. Ayrıca debriyaj kol yatakları sıkışıp yine debriyajı kapalı pozisyonda bırakabilir.
Bu iki durumda da en iyi çözüm debriyajı söküp temizleyerek tekrar yerine takmaktır.
Şanzıman Yağı Değişimi sayfasından görebileceğiniz şekilde yağ miktarını ölçün. Doldurma tapasını açarak içine taşana kadar ne kadar sıvı eklediğinizi gözlemleyin. Eğer 300ml’den fazlaysa tüm sıvıyı boşaltıp yenilemenizi tavsiye ediyoruz.
Eğer 600cc’lik bir Smartınız varsa sol koltuğun altındaki vites kutusu rölesini kontrol etmenizde fayda var. İki mavi rölenin yerlerini değiştirerek tekrar deneyin, bu röleler marş motorunu ve vites kutusunu kontrol ederler.
K2 vites kutusu, K5 ise marş motoru içindir. İkisinin yerlerini değiştirip kontağı çevirdiğinizde araç çalışmıyor ise K5 rölesi arızalıdır. Röleler aniden arızalanabilir ve vites kutusu voltaj problemleri konusunda çok hassastır. Röleyi değiştirmek sorunu çözebilir.
Eğer yeni röle alabilmek için tek çareniz arabanızı kullanmaksa, sağlam röleyi K5 pozisyonuna alarak aracı çalıştırın, sonra çıkarıp K2’ye takın. Aracın sorunsuz çalışması gerekir.
Tetikleyici Yüzüklerinin Çatlaması
Çok nadir olmakla beraber tetikleyici yüzüklerinin çatlaması üç çizgi hatasına neden olabilir.
cause the 3 lines to appear. So, check them and replace them if they are damaged.
Aşınmaktan kastımız, neredeyse yokolacak kadar aşınması.
Debriyaj aktüatörü debriyaj yuvasından içeri ve dışarı bir kol iterek baskı balatasının basılması ve çekilmesini, bu sayede aracın hareket etmesini sağlar. Çok komplike bir makine değildir, sadece debriyaj çatalındaki bir çukura bastırılan bir top.
Zamanla kolun ucu çukuru aşındırarak buraya bir delik açar ve içinden geçer. Debriyajı hareket ettirmek için gereken gücü düşününce bu sürpriz olmamaktadır.
Eğer debriyaj aktüatörünü çıkarıp vites kutusunun içine doğru bakarsanız debriyaj çatalını görebilirsiniz. Umarız çok büyük bir delikle karşılaşmazsınız.
Sorunun kesin çözümü çatalı değiştirmektir, ancak debriyaj aktüatörünün ucunu delikten geçmeyecek kadar büyütmek de geçici bir çözüm olacaktır. Kolun ucuna diş açarak buraya bir somun geçirebilirsiniz.
Kurşunsuz lehim kullanılması sebebiyle lehim yerlerinde kopmalar sıkça görülmektedir. Bu sorun SAM ünitesinde oluşsa da ECU‘yu etkiler. SAM ünitesini söküp açmalı ve lehim bağlantılarını kontrol etmelisiniz.